Home

Pornită vijelios şi părând iniţial că nu va fi selectivă, aşa-zisa „luptă anti-corupţie” s-a transformat în circ. Fâsul fiind prea difuz, prea dispersat, a fost recanalizat de tuburile doamnei Kövesi doar spre nasurile lui Ponta şi Şova. Restul nu mai există. Nu tu Băsescu, nu tu Blejnar, nu tu Duţă, nu tu Boc, nu tu Anastase. Până una, alta, Ponta a plagiat, a minţit încontinuu, a trădat, dar nu a băgat oameni aiurea la închisoare, nu a tăiat salarii de nebun, nu a devalizat România, nu şi-a alocat domenii, nu a închis spitale, nu şi-a bătut joc de toate categoriile sociale. Circul de care vorbeam provoacă o reacţie de masă de nebănuit anterior. Oamenii bine intenţionaţi şi care susţin mascarada asta cu cătuşele pornesc, însă, de la o idee greşită – aceea că procurorii sunt mereu infailibili şi morali. Dacă ne gândim că şefii acestora sunt, totuşi, puşi în funcţie de însuşi Traian Băsescu, ideea devine de-a dreptul aberantă. Iar comemorarea atrocităţilor din iunie ’90 ne arată cât de bine seamănă ăştia care aplaudă acum în urale, la grămadă, acţiunile DNA-ului, cu cei care aplaudau, atunci, minerii! Aşa-i, domnule Cristian Tudor Popescu? Cel mai bine le explică Victor Ciutacu: „Pe toţi cei care declară la TV că au încredere în justiţie i-aş trimite să-i judece Dănileţ la fond şi Stanciu în recurs. Cu rechizitorii făcute de Kövesi…”

Între timp, aşa-zisa „opoziţie” hămăie dând din coadă, încercând să întreţină ideea de legitimitate a circului făcut de DNA şi să profite de pe urma acestuia. Nimic nu este de mai mare ajutor pentru o putere care scârţâie decât o opoziţie isterică şi incoerentă, care vine cu teme false, susţinute de comunicatori proşti. PNL-ul altă treabă decât Ponta şi Şova nu are, preşedintele partidului a avut doar o declaraţie sau două în ultimele trei luni care să nu se refere la ăia doi. Nicio altă preocupare, nicio altă idee în perspectiva alternativei la guvernare. În aceste condiţii, „liberalii” vor să avem încredere că Guvernul îndoitului de Predoiu va rupe norii. E chiar hazliu.

Că Victor Ponta nu e curat, asta-i clar şi de mult timp acceptat. Numai că, la o asemenea dimensiune a tâlhăriei prezumtive, este penibil să vii cu „bomba” reprezentată de un litigiu financiar neexprimat, între două firme private, suma totală fiind 40.000 de euro, apoi să pretinzi că asta este „spălare de bani”, deşi de nicăieri nu rezultă că banii ar fi fost negri sau nefiscalizaţi. În asemenea condiţii, te discreditezi indiferent că eşti procuror DNA sau de pe lângă vreun Tribunal, de la Craiova sau de la Crăcănaţii din Deal, celebru sau necunoscut. Să mai ai şi pretenţia ca printr-o astfel de glumă să schimbi un guvern, e demn de Congo sau Nicaragua. Pentru că atacul procurăresc asupra premierului s-a dat concomitent cu depunerea moţiunii de cenzură de către „opoziţie”. Şi, după cum a repetat doamna Kövesi, „nu e nicio coincidenţă!” Surprinzător de rapid în mişcări, ager ca o antilopă aflată în colimatorul ochilor albaştri, preşedintele Iohannis a apărut prompt la televizor, la o oră de la ieşirea lui Victor Ponta de la DNA, cerând demisia „de onoare” a premierului care are „probleme cu justiţia”. Nu-mi e clar, cum putem vorbi de „onoare” în raport cu justiţia când şefii acesteia sunt puşi de Traian Băsescu? Demisia de onoare se dă faţă de oameni onorabili, domnule Preşedinte!

Şi iată că veni şi mult aşteptata clipă a dezbaterii şi a votului moţiunii de cenzură. Nu înainte, însă, ca, în ziua precedentă, să iasă „la rampă” o moluscă scărpinându-se pe cochilie – domnul Ioan Râs de la Cluj, frate de limfă cu hambasadorul la Washington – cu nişte declaraţii atât de şocante, încât chiar nu păreau stoarse din creierul spongios al domniei sale. O fi Ioan Râs unul dintre cei mai mari derbedei ai patriei, dar nu este prost. Părerea mea este că a spus porcăriile alea ca să aibă motive să demisioneze. Adică Secu a comandat trei acţiuni simultane: moţiunea de la Alina şi Vasile, gluma de dosar pentru Ponta de la Codruţa şi Jean, oprobriul diasporei şi a întregii opinii publice după declaraţiile de birt ale lui Ioan. Nu se ştie încă de ce, pe Gabriel Frunte-ngustă nu au reuşit să-l capaciteze, nici să-l strângă de interesul naţional.

De partea cealaltă a staulului, spectrul sacrificiilor pentru şniţele a indus o solidaritate ca-n poarta abatorului. Având în vedere experienţa lui MRU şi temându-se că unii parlamentari ar putea fi timoraţi de băieţii cu ochi albaştri, preşedinţii PSD şi UNPR au decis să nu se apropie cu bilele de urnă. Halal democraţie! Sunt parlamentar, dar nu mă pricep la problema în dezbatere, nu ştiu dacă e bine sau nu să-mi pice guvernul şi atunci nu votez.

Rezultatul a fost un fiasco pentru „Martorii lui Iohannis”. Moţiunea de cenzură, regizată de SRI cu fanfară şi majorete, ba chiar şi cu clovnul Râs, s-a transformat până la urmă în loţiune pentru arsurile fesiere ale pesediştilor, apărute de la câte şuturi în fund îşi dăduseră unii altora în ultimele luni.

Rămâne însă o problemă: Aşa cum Victor Ponta ar fi fost normal să demisioneze după eşecul neaşteptat de la prezidenţiale, cu ale cărui motive avea relaţie directă, pare natural ca şi conducerea bi(en)cefală a PNL să-şi depună demisia după eşecul lamentabil al unei moţiuni cu temă stupidă, prost susţinută şi prost pregătită, chiar dacă se baza pe efectul timorant concertat al DNA. Domnu’ Blaga, mai strângem mult din fălci? Hai, curaj! Doamna Gorghiu, dacă a obţine 194 de voturi (cu 11 mai mult decât semnatarii moţiunii) din 278 minimum necesare reprezintă o victorie, câte voturi ar fi reprezentat o înfrângere? 94? 5?

12045250_987163224660635_3620379516616838503_o

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s