Home

al dezorientării noastre: Horia Roman Patapievici

După lepădarea procurorilor patriei de Satana, abjecţia epocii Băsescu a devenit evidentă chiar pentru talibanii profetului Hăhă. „Taliban” este un cuvânt persan (înseamnă „omul profesorului/profetului”) imprumutat din arabă („talib” = „învăţăcel”), deci se potriveşte foarte bine lacheilor intelectuali ai celui supranumit „Profesorul”. „Lovitura de stat” se referea la liota Băsescu, Boc, Udrea, Morar, Kövesi, Macovei, Bica, Opriş, Coldea, Zegrean, H. Georgescu, Videanu, Anastase, Blaga, Blejnar, Duţă, Falcă, Baconschi, Pinalti etc. Ăsta era „statul de drept” care trebuia apărat (!), că altul n-aveam. Unul dintre aceste nume este acum cavalerul dreptăţii, încălecat(ă) pe un măgar alb care dă din cap şi din sprâncene ca un aspersor, altul e co-preşedinte la marele şi noul nu-ştiu-ce, vreo două şi-au pus în ghips prezenţa în spaţiul public, altele sunt anchetate sau deja la răcoare. Dar, dacă lighioanele sunt făcute să ragă, să muşte şi să pută, iar ziariştii pot invoca foamea şi lipsa de glagore, intelectualii imbecili care au apărat un asemenea regim nu au nicio scuză! Mă gândesc ce-o fi acum în sufletul acelora cu „statul de drept”, „lovitura de stat”, „Allgemeine Zeitung”, „Preşedintele meu” şi alte penibilităţi de felul ăsta. Cât de supăraţi erau ei că le este criticat idolul reformator şi vizionar!… Cum să „loveşti” un stat deja linşat de o haită de tâlhari? Dintre cei care au avut beneficii directe de pe urma urgiei băsiste, un nume de intelectual fin se distinge ca un PET (polietilenă tereftalat) ţipător colorat într-un râu poluat: Horia Roman Patapievici.

Cine nu se-nţelege bine cu metafora foloseşte, pentru a şoca, scabroşenii distilate din ură. Din ura faţă de el însuşi, deci şi faţă de tot ce seamănă cu sinele detestat ca geneză şi apartenenţă geografică („Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării“ – „Politice“, pag. 63). Psihologii sigur ne-ar putea explica tipul de personalitate care zămisleşte elucubraţii învelite în hârtie igienică folosită şi pretinde că asta e creaţie, artă absconsă, deci nu-s nici snobi şi nici proşti cei care se închină la ea. Eu cred că e vorba de un om nemulţumit de el însuşi, ruşinat de faptul că există. Conflictul cu oglinda îi deviază mania – pentru faptul că s-a născut – către compatrioţi („Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare“, „Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu“ – pag. 34 şi 64 din aceeaşi „operă”). Folosirea predilectă a cuvintelor legate descriptiv de excremente trădează un complex din primii ani de viaţă, vremea când universul este dominat de ceea ce pătrunde alimentar şi de ceea ce se elimină ca rezultat al prelucrării întru dezvoltare fizică; cine ştie ce-i spunea Dionis micuţului său fiu atunci când ajungea seara acasă, după o zi în care era îmbibat de cultura NKVD-istă, cine ştie ce anturaj select se perinda prin curtea copilăriei, poluând definitiv cursul împlinirii sufleteşti?… Pe lângă Patapievici („Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…“), Eugen Barbu (cu a lui „Groapa”) pare un fin dansator de menuet pe covorul înflorat al lexicului românesc, Cioran pare un un optimist incurabil, iar estetica urâtului a lui Arghezi pare un concept desuet care întruneşte o sumă de banalităţi plictisitoare.

Dacă nu sufăr prea tare pentru trecerea lui H. R. Patapievici în linia a doua, propice continuării actului său de creaţie, şi, ulterior, pentru dispariţia sa din viaţa publică, înseamnă că nu sunt intelectual rasat”?

11238262_987161307994160_5148263616303712368_o

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s