Home

În iunie 2012, imediat după tentativa de suicid a lui Adrian Năstase, o altă ţaţă (urmând exemplul mentorului Traian Băsescu) şi-a dat cu părerea despre competenţa şi buna credinţă a medicilor: „Am dubii serioase cu privire la faptul că Adrian Năstase este tratat şi primeste (sic!) diagnostic de la doctorul Brădişteanu (…) Faptul ca diagnosticul îl pune doctorul Brădişteanu, care a fost senator PSD şi cercetat pentru corupţie, nu-mi dă o stare de linişte cu privire la faptul că diagnosticul este unul corect”. Cam ştiind ce anume îi dă Monicăi Macovei stările de linişte, aş întreba-o totuşi de câte diagnostice greşite (sau „fabricate”) avea ştiinţă tremurânda doamnă că ar fi formulat Şerban Brădişteanu şi câte rechizitorii inepte sau „fabricate” a excretat, de exemplu, copilul malformat al domniei sale, DNA-ul?
La momentul respectiv, singura replică a venit de la profesorul Vasile Astărăstoae, Preşedintele Colegiului Medicilor din România: „Cât timp nu este niciun element medical care să infirme diagnosticul stabilit de echipa de medici, chemarea şi începerea urmăririi penale de DNA numai pe baza unor suspiciuni arată că ne întoarcem la o mentalitate comunisto-ceauşistă, în care medicii beneficiau de prezumţia de vinovăţie în orice act medical. Chemarea la DNA a doctorului Brădişteanu poate fi interpretată şi ca o încercare de presiune asupra medicilor care vor face expertiza la acest caz” (25 iunie 2012).
Într-un articol recent, îmi anunţam confraţii că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin condamnarea definitivă a lui Şerban Brădişteanu la un an de închisoare cu suspendare, tocmai a abrogat Jurământul lui Hipocrate. Adică, din clipa asta, cu valoare de „jurisprudenţă medicală”, pacienţii nu vor mai fi toţi trataţi la fel, ci, cu mare atenţie extramedicală, în funcţie de prezenţa sau absenţa vreunei calităţi procesuale a fiecăruia dintre ei. Golănia procurorilor macovişti s-a extins şi asupra completului de cinci de la Înalta Curte: după ce completul de trei (judecătoarele Luminiţa Zglimbea, Angela Dragne şi Leontina Şerban) îl achitase pe Brădişteanu, ăla de cinci a decis – cu un scor de 3-2 (judecătorii Ionuţ Matei, Florentina Dragomir şi Ioana Alina Ilie impunându-se asupra judecătorilor Lucia Rog şi Săndel Macavei) – că nu e aşa, e invers! Deci cei din completul de trei greşiseră în unanimitate, sunt incompetenţi şi ar trebui să-şi dea demisia! Printre altele, judecătorul Ionuţ Matei s-a remarcat prin celebra frază adresată avocaţilor lui Adrian Năstase: „Dumneavoastră chiar credeţi că noi citim tot ce ne depuneţi la dosar?” Şi judecătoarea Florentina Dragomir este protagonista unei întâmplări alături de obişnuit: a fost promovată la ÎCCJ deşi avea doar un an şi zece luni experienţă de judecător şi aviz negativ de la Curtea Supremă.
Pe pagina sa de Facebook, ziarista Roxana Iordache comentează: „Este cea mai abjectă hotărâre judecătorească din cei 25 de ani de postcomunism. Cea mai neostalinistă. Un precedent extrem de periculos, prin care procurorii se erijează în instanţă supremă care poate exercita de azi înainte cenzura judiciară represivă asupra tuturor domeniilor de activitate. Luaţi hal de rechizitoriu validat de hal de complet de cinci al ICCJ: «Brădişteanu, fără să aibă dreptul, a emis opinii oficiale ale spitalului şi a transmis că Năstase are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente, gestionate deja de un alt medic».”
Mai în glumă, mai în serios, întâmplarea mi-a sugerat repovestirea tematică a unei întâmplări din ultima gardă: La camera de endoscopie a fost adus un deţinut care înghiţise o sârmă groasă, lungă de vreo 80 cm, după ce o îndoise la o extremitate, astfel încât capătul inferior, ajuns în stomac, avea forma unui cârlig, iar cel superior, drept, ieşea ţanţoş pe gură. L-am examinat şi am constatat doct, de parcă aş fi avut şi studii juridice la „Dimitrie Cantemir” sau „Hyperion” (ca Horia Georgescu), că are o problemă secundară care nu reprezenta o ameninţare imediată asupra vieţii individului, acesta putând sta mult şi bine cu sârma-n gât (aşa cum, de fapt, stăm mulţi dintre noi, în staul, fără să ne dăm seama). Apoi i-am denunţat pe cei care l-au adus la spital pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea, întârzierea ori întreruperea nejustificată a executării unei sentinţe judecătoreşti existente.

P.S. Rog pacienţii mei ca, pe lângă biletul de trimitere şi adeverinţa de asigurat, să aducă şi o adeverinţă de la DNA – din care să rezulte ce boli au, care sunt „secundare” şi care „principale” – dacă vor să fie trataţi de mine. Că-s persoană indezirabilă şi nu vreau să risc puşcăria.

Un gând despre „Cazul Brădişteanu

  1. zau daca inteleg ironia acestui articol?? Ce voia dl dr. sa faca cei de la puscarie? Ala isi bagase o sarma in gat…ei nu aveau de unde sa stie pana unde ajungea sarma si ca la capatul celalalt era indoita…evident ca au fost obligati sa-l aduca la spital…Iar Bradisteanu merita condamnat, fie si cu suspendare, pentru ca medicii sa ia aminte si sa nu se faca partasi la hotiile unora incercand sa-i scape de detentie pe motiv ca au „şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente”…adica daca are diabet sau hipertensiune sau artroze…vezi Doamne e prea bolnav sa faca puscarie….sa se gandeasca ca e bolnav inainte sa comita infractiunile…Dovada ca lectia Bradisteanu a folosit este aceea ca in cazul lui Oprescu, nu si-a mai permis niciun doctor sa-l declare inapt de „mititica”…desi sincer, auzindu-l cum tusea la ultimul interviu am zis ca tare e suspect de cancer la plamani…era probabil doar BPOC-ul de la atatea trabucuri fine…deh…viata buna are si dezavantaje…….asa ca i-au facut inclusiv coronarografie ca sa nu mai aiba nimeni nimic de zis si l-au livrat prompt inapoi ” apt de zeghe”. Bravo !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s