Home

Puțini au crezut că sistemul medical s-ar putea mobiliza pentru a-și apăra ființa, dar data de 2 noiembrie 2013 va rămâne un reper pentru conștiința puterii disperării. Amploarea și decența manifestației a luat însă presa pe nepregătite, așa cum în fiecare an iarna surprinde autoritățile locale pe picior greșit. Posturile TV cu audiența cea mai mare și-au manifestat solidaritatea difuzând încă de dimineață reportaje despre “șpaga la medic”, iar imediat după marș au organizat dezbateri încinse de înfierare a unei declarații a Președintelui Colegiului Medicilor care compara cazurile de malpraxis din România cu cele din SUA. Directorul editorial al săptămânalului Viața Medicală, domnul Vlad Mixich, după trei zile de tăcere, a catalogat protestul drept unul “Halloween style”, iar apoi a publicat articolul-manifest “Scoateți plicurile medicilor de sub masă, domnule Ponta”, indicând cam ce-a priceput domnia sa din starea actuală a sistemului sanitar.

Contrariat de “reacția” presei, doctorul Florin Chirculescu scria pe blogul său: “…Aceleași televiziuni se plângeau de inerția cetățenilor români în fața autorităților și jeleau când se deschidea problema colapsului din sănătate. Iată că și-au văzut visul cu ochii: 10.000 de profesioniști sanitari au mărșăluit pe Calea Victoriei, numai că ratingul și firul scurt cu redacțiile au bătut realitatea. În fine, a fost și greșeala noastră, a organizatorilor, că lucrurile au ieșit așa: poate că era mai bine să facem tărăboi pe carosabil și să ne îmbrâncim cu forțele de ordine…

“Forța ideilor este deasupra dezinformărilor”, declara optimist profesorul Vasile Astărăstoae, Președintele Colegiului Medicilor din România, “faptul că peste 10.000 de profesioniști din sănătate au venit din toate colțurile țării, manifestând un sentiment de comuniune și solidaritate, arată că mesajul privind demnitatea, libertatea și respectul într-un sistem de sănătate reconstruit era cel pe care îl așteptau. Prin acest marș, Coaliția s-a consolidat și a dovedit forța pe care o are. Vrem să transmitem că marea mută s-a trezit! Sănătatea se află în comă nu numai prin lipsa investițiilor, dar și prin lipsa profesioniștilor, iar ceea ce facem astăzi este un marș al demnității”. Această idee a făcut ca printre protestatari să se afle, fapt fără precedent, profesori iluștri ai medicinei românești: Gheorghe Burnei, Ioan LascărFlorin Tudose, Gheorghe Peltecu, Emanoil Ceaușu, Miron Bogdan, confirmând astfel că în prim plan nu s-au plasat revendicările salariale, acestea referindu-se doar la situația rezidenților. “Vrem să lucrăm în România!” a fost principalul mesaj al pancartelor, alături de “Eu vă tratez, nu FMI-ul”, “Minciuna electorală – sănătatea prioritate națională”, în acordurile “Corului sclavilor” din Nabucco.

Revendicările protestatarilor au fost clar conturate: alocarea pentru sănătate a 6% din PIB până în 2016, o legislație care să protejeze independența profesioniștilor, dar și autonomia spitalelor, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate; dublarea salariilor medicilor rezidenți, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți. Așteptările organizatorilor au fost cu mult depășite, participarea fiind aproape dublă – peste 10.000 de medici, asistenți medicali, psihologi, infirmieri, brancardieri, profesori universitari și studenți care au format un cordon uman de câțiva kilometri. Acest lucru a fost posibil datorită reunirii forțelor tuturor categoriilor de lucrători în domeniul sanitar sub titulatura de Coaliția Profesioniștilor din Sănătate: Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiștilor și Chimiștilor din Sistemul Sanitar din România, Federația SANITAS, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor și Federației Sindicatelor Medicilor “Ioan Cantacuzino”.

Comandantul Jandarmeriei a declarat doctorului Florin Chirculescu și profesorului Vasile Astărăstoae că nu a văzut niciodată un miting/marș cu asemenea organizare și este primul la care nu s-a înregistrat niciun incident cât de mic. Iar taximetristul care m-a adus la miting mi-a spus pe drum: “Noi știm că protestul dumneavoastră este PENTRU NOI!” . Pe de altă parte, are și Radu Tudor dreptate: “Guvernul ăsta (care nu e vreo mare lumină) dublează veniturile a 15.000 de medici rezidenți (la presiunea constantă a CMR, n.n.) și pune jumătate de miliard de Euro în plus la bugetul Sănătății pe 2014. {i sindicatele din sănătate fac grevă generală. Când s-au închis zeci de spitale și oamenii erau disperați, când Băsescu le-a spus medicilor să plece din țară că sunt prea mulți și dorea să transforme spitalele în fundații, unde erau sindicatele din sănătate?!”. Rămâne de văzut care va fi eficiența semnalului de forță dat de coaliția din sănătate.

După ce, inițial, Victor Ponta a strecurat ambiguitatea cu creșterea de 3-4% a salariilor, purtătorul de cuvânt Mirel Palada a revenit și a spus că pentru rezidenți de fapt este vorba de 20%! La reacțiile care au urmat, deputatul Tony Greblă a mărturisit la B1TV că a vorbit el cu primul ministru și “se dă” 50%. În conferința de presă din 14 noiembrie, prilejuită de construcția bugetului pe 2014, premierul a afirmat că rezidenții vor primi o bursă (neimpozabilă deci) lunară suplimentară de câte 150 de euro, reprezentând o creștere de circa 70% a veniturilor acestora. Despre procentul din PIB alocat sănătății, din nou s-a exprimat ambiguu și alambicat.
Amenințarea grevei generale în sănătate este încă de actualitate!

Articol publicat în New York Magazin Nr. 812, pagina 23, Miercuri, 20 Noiembrie 2013

P23_NYM Special.qxd

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s