Home

Mă tot gândesc de vreo lună şi evit să intervin în dialogurile nesfârşite pe tema asta. Însă, oricâte eforturi aş face, nu pot să-l înghit pe Chiliman ăsta nici să mă pici cu ceară. Accept că poate fi un politician de valoare, poate chiar un om cumsecade, sunt sigur că prietenii mei care-l susţin mi-ar putea vorbi foarte frumos despre el. Nu mi-e simpatic şi pace. Nu-mi sunt clare nici meritele domniei sale, atât cât am putut eu contabiliza în ultimii ani, şi nici cât a contribuit la progresul major al PNL din ultimii doi ani raportat la aportul major al greilor partidului (Antonescu, Tăriceanu, Vosganian, Nicolăescu, Orban etc.).

Dar nu asta este problema! Chiar dacă cei care susţin gravitatea tendinţelor dictatoriale ale lui Crin Antonescu au dreptate sau, din contra, chiar dacă cei care incriminează “separatismul” grupării Chiliman au dreptate, în ambele cazuri exacerbarea acestui conflict mi se pare inoportună, ca să nu spun că-i o idioţenie. Dacă astă vară patimile erau justificate de pericolul vital pe care-l reprezenta pentru România rămânerea la putere a clicii băsiste, de data asta – în mod evident – nu este o chestiune de viaţă şi de moarte. Poate că mulţi ar avea de învăţat din eleganţa şi înţelepciunea lui Călin Tăriceanu. Ar fi benefică pentru România înlocuirea lui Crin Antonescu de la preşedinţia PNL? Ar ajuta cu ceva ostracizarea şi eliminarea din partid a lui Andrei Chiliman şi a susţinătorilor lui? La ce ar folosi? Deşi am parcurs luni extrem de grele şi de tulburi, în care în fiecare zi exista riscul unor greşeli grave sau excese blamabile, nu mi s-a părut ca Antonescu să fi derapat major (poate exceptând primirea lui Gheorghe Becali în partid), din contra, consider că a avut cea mai bună şi mai constantă prestaţie de pe scena politică românească, cu discursul cel mai coerent. Pe de altă parte, liberalismul presupune obligatoriu existenţa şi chiar încurajarea, nu numai tolerarea, opiniilor contrare, diverse şi adverse. Nu cred că manifestarea unei disidenţe interne (recunosc, straniu plasată cronologic) din partea domnului Chiliman constituie un motiv suficient pentru eliminarea acestuia şi nici alte „delicte” majore n-am văzut să fi săvârşit (din nou, exceptând poate atitudinea duplicitară din perioada Referendumului). Şi atunci de ce am irosi timp şi energii cu un astfel de conflict? Au fost excluşi Cherecheş ori Bot? Foarte bine – e ca un fel de autocritică implicită a conducerii PNL, nu trebuia să cultive asemenea „caractere”, mai ales că a fost avertizată în mod repetat. Totuşi, eu cred că Andrei Chiliman este de un calibru net superior celor amintiţi, de o importanţă incomparabilă în partid.

Am prieteni minunaţi şi de-o parte (Lilick, Epistole, Bogdan Duca) şi de cealaltă (Florin Crăciun, Radu Zlati, Radu Fătulescu). Ce fac acum, trebuie să-i pierd pe unii dintre ei? Aş fi chiar deplasat să-i rog să amâne puţin controversa pentru nişte vremuri aşezate pe nisipuri mai puţin mişcătoare? Pentru că nu e nimerită deloc această dihonie atunci când victoriile obţinute în urma voturilor succesive sunt încă extrem de fragile, iar băieţii şmecheri din naştere sunt mereu gata-gata să fure din nou la cântar. Deja ne-au furat votul din 29 iulie.

Nu ştiu de ce, dar acest conflict iscat din neant duhneşte foarte tare a sămăhoancă de Cotroceni…

5 gânduri despre „Crini pe Kilimanjaro

  1. Problema este alta.La ora actuala in PNL s-au conturat 2 tendinte. Prima,reprezentata de Crin si sustinatorii lui vor ca acest partid sa devina in urmatorii ani forta dominanta a politicii romanesti,iar a 2-a, reprezentata de Tariceanu si Chiliman doresc ca PNL sa devina un partid-balama (ca UDMR),un partid al elitelor. Din pacate aceasta a 2-a tendinta e profund paguboasa pentru partid,fiindca orientarea elitista mai mult de 6-8% nu poate sa-ti aduca.Iar la acesti factori se mai adauga si santajul la care e supus Chiliman de catre sponsorii sai portocalii.Acesti sponsori il obliga sa-l atace pe Crin,ca de nu, isi va petrece batranetile in puscarie.La acelasi tip de santaj au fost supusi inainte si Catarama si Patriciu (sa nu uitam ca in 2009 si 2011 cei doi se trezisera tot asa brusc sa-l atace pe Crin fara absolut niciun motiv).Iar atacurile lui Chiliman se bazeaza exclusiv pe teme basiste.Din pacate,prin actiunile sale Chiliman s-a rupt definitiv de spiritul liberalismului iar Crin pur si simplu nu mai poate pastra un asemenea om in partid.

  2. Ai perfecta dreptate doctore ! Discordia ,scindarea,care s-a produs in grupul de prieteni care au luptat pentru aceeasi cauza ,ne dezamageste pe toti …dar il fericeste pe pirat si hoarda lui de corupti ..In timp ce noi ne certam ,ei isi tes panzele !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s